2012/10/25

Levné paralyzéry na Aukru

Elektrické paralyzéry zažívají velký boom, a to mimo jiné znamená, že se každou chvilku objeví nějaký nový model, sice za pár korun, ale přesto s údajně ohromující účinností. Trochu jsem se porozhlédl po Aukru a nestačil jsem se divit, kolik jich už dneska je. Tak copak tam máme?


Náš starý známý WS-618 (viz Drahý nebo levný paralyzér?). Cena klesla už na 135 Kč, což musí být absolutní pecka, protože nevábně vypadající krabička skrývá paralyzér s vestavěnou dobíjecí baterií, nabíjecí kabel a dokonce i nylonové pouzdro. S napětím je to trochu složitější - jeden prodejce uvádí 500.000 V, druhý si troufne i na 800.000 V. Jedno i druhé je pravděpodobně nesmysl, ale stanou se i horší věci, jak si hned ukážeme.


Tak toto je můj velký oblíbenec. Někdy je označovaný jako K98, ale někteří prodejci ho nazývají prostě jenom "velmi silný paralyzér". Vypadá sice jako kříženec vibrátoru a holícího strojku, ale jeho síla prý je - a teď si radši sedněte - tři a půl milionu voltů. Za těžko uvěřitelnou cenu 219 Kč. Pro srovnání: skutečný paralyzér s tímto napětím by stál minimálně několik tisíc. "Garantuji svalovou křeč útočníka", píše jeden z prodávajících a přidává sedmnáct vykřičníků. Není důvod nevěřit, já osobně jsem v křeči už teď.


Další velký silák, dokonce ještě o něco větší. Říká si JSJ-800 a tvrdí o sobě, že má 3.800.000 V. Na rozdíl od předchozího typu se tak aspoň trochu snaží tvářit (vypadá totiž docela normálně), ale veškerá jeho snaha skončí při pohledu na cenovku 179 Kč. V ceně je paralyzér s LED svítidlem a zabudovanou baterií, nabíjecí kabel a nylonové pouzdro. Mimochodem, pětimilionový Streetwise Blackout, který má podobnou koncepci a podobné vybavení, stojí 4.499 Kč. Vypadá to na naprosto bezkonkurenční poměr cena / údajný výkon. Až se bude volit král tržnice, má JSJ-800 můj hlas. 

Poslední Aukro bestseller je bez fotky. Jde totiž o lacinou kopii kultovního paralyzujícího boxeru ZAP Blast Knuckles, kterou ovšem prodejci s oblibou nabízejí se staženými obrázky originálu. Tento fake většinou nazývají "boxer paralyzér" a cení si ho na nějakých 229 Kč. Údajné výstupní napětí je 1.200.000 V (zajímavé je, že originální výrobek ZAP má 950.000 V). O funkčnosti si asi ani tady není třeba dělat přehnané iluze, ale snad někomu bude stačit, že má na ruce jakousi cool černou věc, která občas trochu zajiskří. Ostatně jiskřit to možná brzo začne i mezi oficiálním dovozcem a prodejci těchto napodobenin, protože tvar ZAP Blast Knuckles je patentovaný.

Levných paralyzérů je mnohem víc druhů, a přibývají další, ale na ukázku to asi postačí. Na ukázku toho, co si rozhodně nekupovat.

Někdo možná řekne "A proč ne? Proč by paralyzér za pár set korun nemohl fungovat?" Tak se na to pojďme podívat. Vezměme cenu 135 Kč a počítejme:
  • DPH (20 %)   - 23 Kč / zbývá 112 Kč
  • marže prodejce (30 %)   - 34 Kč / zbývá 78 Kč
  • doprava z Číny   - 20 Kč / zbývá 58 Kč
  • marže výrobce (20 %)   - 12 Kč / zbývá 46 Kč
Některé částky jsem zřejmě podhodnotil (například dovozce a prodejce nemusí být stejná osoba, takže marže by se pak násobila) a přesto mi zůstává drobná sumička 46 Kč, za kterou by měl někdo vyrobit kvalitní a funkční obranný prostředek plný ne zrovna levných barevných kovů. Není to nesmysl? Jakou kvalitu, výdrž a životnost musí mít už jenom dobíjecí baterie, která je v každém z těch takzvaných paralyzérů? Paralyzér je totiž potřeba průběžně dobíjet, i když se nepoužívá. Baterie musí bez problémů vydržet minimálně několik set nabíjecích cyklů. Pokud ne, následky můžou být nakonec velice špatné.

Nechávám stranou, že žádný z těchto levných výrobků s největší pravděpodobností není schválený pro použivání v ČR. A už vůbec nejsem tak naivní, abych si myslel, že jejich dovozci někdy aspoň slyšeli o licenci MPO, která je k dovozu elektrických paralyzérů nutná.

Rozhodně radím se těmto levným imitacím paralyzérů vyhnout. Nebudou fungovat ani jako psychická podpora, protože málokoho uklidní vědomí, že má pro svou obranu šmejd z tržnice za pár korun. Než takový paralyzér, to radši žádný, a ušetřené peníze investovat třeba do nákupu kvalitního pepřového spreje.



9 komentářů

  1. Jenomže v jiném článku píšeš, že značkové paralyzéry mají taky nadsazenou voltáž. U noname to najednou vadí?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nepíšu doslova, že mají, ale že se to někdy říká. Taky tam píšu, že i kdyby to byla pravda, dělali by to pravděpodobně všichni (těžko si představit, že by se tomu někteří výrobci nepřizpůsobili a riskovali by, že budou mít "slabé" paralyzéry), takže by se podle podle množství voltů daly jednotlivé výrobky pořád porovnávat. To samozřejmě za předpokladu, že by to případné čarování s volty mělo jakési hranice - což bych očekával, protože zavedené značky přece jenom musí trochu dbát na svou pověst a nemůžou si dovolit lepit milionové nálepky na slabé nebo neúčinné šmejdy.

      Ale co si mám myslet o Číňanovi, který na noname paralyzér za pár dolarů napíše 3.800.000 V? To je zjevná pitomost, realitě se to určitě ani nepřibližuje. Což je docela dobře, protože nikdo přesně neví, jak je na tom takový neschválený paralyzér s proudem. Kdyby tam ty miliony voltů opravdu byly a zároveň tam bylo moc mA proudu, mohlo by to někoho i zabít.

      Vymazat
    2. Anonymní26.10.12 8:21

      Zabít? Přeháníš!

      Vymazat
    3. To bych tak úplně netvrdil, že přeháním. Zrovna pár dnů nazpátek jsem narazil na shop, který nabízí tyhle levné šunty a u jednoho má napsáno 25.000.000 V / 1,9 A. Kdyby to byla pravda (což samozřejmě není), tak je to vražedná zbraň, protože bezpečný proud v paralyzéru je několik miliampérů.

      Vymazat
  2. žiaľ musím potvrdiť. kúpila som si jeden z tých paralyzérov v nemenovanom slovenskom eshope. stál len 8 euro, ale vôbec nefungoval. tak som tam volala, že vraciam, no povedali mi, že vraj som si paralyzér poškodila sama neodborným zaobchádzaním. ale ja som s ním vôbec nič nerobila!

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravím,
    chtěl jsem se zeptat jestli jde nějak jednoduše zjistit volty?
    Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jednoduše (tj. bez potřebného vybavení) to nejde. Je třeba věřit. Ale někdy je to fakt těžké :D

      Vymazat
  4. a co BR-800TYPE (3000K VOLT) ? ten jsem koupil před 5 lety v army shopu,za cca. +/- 500 set kč.. má někdo zkušenosti s ním? a dal by se změřit napojený na V/A metr ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem už stačil vysledovat, označení 800 TYPE (nebo obecně NĚJAKÉ ČÍSLO TYPE) toho o paralyzéru moc neřekne. Konkrétně tyto osmistovky jsou klasické mini paralyzéry s typickým krabičkovitým designem, které ale můžou pocházet od různých čínských výrobců, mít různé parametry (ať už skutečné nebo deklarované) apod. Jenom tvar je vždycky stejný, respektive velice podobný - nejspíš kvůli zálibě Číňanů v kopírování. Čili mám trochu strach, že zkušenosti můžou být různé a každá z nich se bude vztahovat de facto k jinému přístroji, i když stejně nebo podobně označenému a vypadajícímu. Pokud jde o měření, neumím poradit, ale výsledky by mě určitě zajímaly.

      Vymazat

Posts a comment

 
© Paralyzéry
Designed by Blog Thiết Kế
Back to top